صنعتی مادر که ناشناخته مانده است

شرکت دانشبنیان «فرناد ماشین کیان مهر» در سال ۱۳۹۳ تأسیس شد. صاحبان این شرکت تا پیش از این با عنوان گروه صنعتی آریانا و ماشینسازی پرشیان فعالیت میکردند و با سابقهای ۲۰ساله در زمینۀ ماشینسازی و قطعهسازی، فرناد ماشین را راهاندازی کردند.
برای همۀ صنایعی که قطعات فلزی دارند محصول ارائه میکنیم
دکتر غلامرضا علیزاده ثابت، مدیرعامل شرکت فرناد ماشین کیان مهر، دربارۀ محصولات این شرکت گفت: «شرکت ما آن اوردر است یعنی محصول مشخصی تولید نمیکنیم. ما یک صورت مسئله را از مشتری دریافت میکنیم و براساس آن ماشینآلات تولید آن خط تولید را طراحی میکنیم و میسازیم. در واقع، سازندۀ خطوط تولید قطعات هستیم که روش برادهبرداری دارند. همۀ صنایعی که قطعات فلزی دارند و قطعاتشان ماشینکاری میشود میتوانند از ما محصول بخرند.»
وی دربارۀ مشتریان فرناد ماشین کیان مهر بیان کرد: «در حوزۀ خودرویی، پیمانکاران قطعهسازی شرکت ایرانخودرو و سایپا، انجمن خودروسازان ایران در بخش قطعهسازی و پیمانکاران این حوزه مانند شرکت کروز و شرکت آریا کیان که پیمانکاران سابکو و مگاموتور هستند، از مشتریان ما محسوب میشوند. در حوزۀ برق، پیمانکاران صنعت برق که شرکت توانیر و توابع آن میشوند و در حوزۀ لوازم خانگی، شرکتهایی مانند لورچ، بوتان و اسنوا با ما کار میکنند.»
او با اشاره به اینکه این شرکت تاکنون صادرات نداشته است بیان کرد: «تبلیغاتی را در اربیل، ارمنستان و گرجستان، بهمنظور صادرات، شروع کردهایم اما بهنظر میرسد به خاطر تحریمها توانایی رقابت با محصولات خارجی را نداریم. محصولات ما به تجهیزات صنعتی وابسته است و تجهیزات در آن کشورها قابل دسترستر و ارزانتر از کشور ماست.»
وی سپس به رقیبان خارجی فرناد ماشین پرداخت و گفت: «ترکیه، آلمان، ایتالیا، فرانسه، سوئیس، اسپانیا، چین و هندوستان شرکتهایی جهانی دارند که در این حوزه فعالیت میکنند. شاید ما با ماشینهای اروپایی بتوانیم رقابت کنیم اما با چین و مخصوصاً با هند نمیتوانیم رقابت کنیم.»
تورم طولانیمدت، ما را تا مرز ورشکستگی برده است
دکتر علیزاده ثابت، دربارۀ مزیت محصولات این شرکت بیان کرد: «ما سه مزیت نسبی در مقایسه با دیگر کشورها داریم. اولین و مهمترین آنها، خدمات پس از فروش قوی است. ما خدمات را بهسرعت ارائه میدهیم اما کشور خارجی نمیتواند مانند ما خدمات پس از فروش بدهد. مزیت دیگر، مسئلۀ پرداختهاست. وقتی از کشور خارجی محصول میخرید باید مبلغی سنگین را یکباره پرداخت کنید. اما ما میتوانیم خدمات لیزینگ ارائه بدهیم و در نتیجه، پرداخت برای مشتریها راحتتر خواهد شد. سومین مزیت هم دسترسی مشتری به تولیدکننده است. انعطافپذیری ما از رقیب خارجی بیشتر است.»
او در پایان صحبتهایش به مشکلاتی که فرناد ماشین کیان مهر بر سر راه تولید دارد پرداخت و گفت: «مهمترین مشکل، تورم است که ما را چندبار تا مرز ورشکستگی برده است. تورم کار را از حالت اقتصادیبودن خارج میکند و نکتۀ مهم دربارۀ آن اینکه مدتزمانی طولانی است که ادامه دارد. در زمان دکتراحمدینژاد، تورم یکسال ادامه داشت اما در زمان آقای روحانی تورم چهارسال طول کشید. ما هم نمیتوانیم ریسک کنیم و خیلی از اوقات قرارداد بلندمدت نمیبندیم چون اوضاع قابل پیشبینی نیست.
مشکل دیگر، نرخ بهرههای بانکی است که باعث میشود سرمایهگذارها سرمایهگذاری نکنند چون این کار برایشان اقتصادی نیست. وقتی شرکتی میخواهد محصول را توسعه بدهد یا محصول جدید تولید کند سرمایهگذاری میکند و از ما ماشینآلات میخرد. ولی نرخ بهرههای بانکی باعث میشود این کار از حالت اقتصادیبودن خارج شود و در نهایت سرمایهگذار آن را انجام ندهد.
سومین مشکل نیز مسائل دولتی است. نظام دارایی و مخصوصاً نظام تأمین اجتماعی گاهی آنقدر ما را اذیت میکنند که تصمیم میگیریم کار را تعطیل کنیم.»
وی افزود: «ما، صنعت مادر هستیم و شرکتمان کارخانهساز است اما متأسفانه این صنعت، صنعتی ناشناخته است. وقتی از صنعت ماشینسازی نام میبرند، آن را در حد بلوکزنی و تانکرسازی میدانند. ولی صنعت ظریفی مثل ما که با صدمها و هزارمهای میلیمتر سروکار دارد ناشناخته است، علیرغم اینکه شرکتهای همکار و رقیب خوبی هم دارد. فکر میکنم از شرکت ما، در این جایگاه و موقعیت، باید بیشتر حمایت شود.»