تولید بهروش مهندسی معکوس و با استفاده از تکنولوژی روز اروپا

شرکت تولیدی صنعتی «ویراتک ماشین فنآور» از سال 1398 در زمینۀ واردات ماشینآلات صنایع چوب به ثبت رسید. این شرکت دانشبنیان، که یک مجموعۀ تولیدی، بازرگانی و خدماتی دانشبنیان است، از سال 1395 وارد تولید شد و اکنون انواع ماشینآلات سیانسی و وکیوم را تولید میکند.
طیف مشتریهای ما وسیع است
مهندس فرشاد منصوری، مدیرعامل شرکت ویراتک ماشین فنآور، دربارۀ فعالیت این شرکت گفت: «شروع کار من با برند هولزهر آلمان بود و در آنزمان کار واردات و بازرگانی و خدمات پس از فروش را انجام میدادم. بهواسطۀ همان فعالیتها، دورههای متعددی را در شرکتهای آلمانی مثل هولزهر و هوماگ آلمان که از لیدرهای این صنعت هستند گذراندم. تا اینکه در سال ۱۳۹۵ تحریمها باعث شد واردات سخت شود. بنابراین بهسمت تولید رفتیم و با توجه به تجربهای که بهدست آورده بودم وارد تولید شدیم و اولین دستگاه سیانسی سهمحوره را ساختیم. تا پیش از سال ۱۳۹۷ ما در شرکت دیگری فعالیت میکردیم اما پس از آن در خرداد 1398 شرکت ویراتک را تأسیس کردم.
در اینمدت بسیار فعال بودهایم و ماشینآلات سیانسی مختلفی مثل سیانسی سوراخزن، سیانسی کُم کَن، دستگاههای وکیوم آسانسوری، وکیوم دوسینی، سهسینی و... تولید کردهایم. بهتازگی نیز دستگاه دیگری به نام پنل بر تولید کردهایم. در دنیا، همۀ مجموعههایی که ماشینآلات تولید میکنند این دستگاهها را دارند. تا اکنون سبد کالایمان را به ۶ محصول رساندهایم.»
وی دربارۀ مشتریان ویراتک ماشین فنآور بیان کرد: «از بزرگترینها مشتریان ما که بیش از ۱۵ سال است باهم همکاری داریم میتوانم به شرکت آرت چوب، شرکت آکو چوب، شرکت اشنیز و شرکت بهسازان اشاره کنم که بزرگترینهای صنعت کابینت هستند. اما در مجموع، مشتریان ما زیاد هستند. همۀ آنهایی که کارشان به چوب و امدیاف وابسته است، مانند سازندههای مبلمان منزل، مبلمان اداری، پارتیشنهای اداری و سرویس خواب کودک و نوجوان و بزرگسال از مشتریان ما هستند.»
او دربارۀ رقبای خارجی گفت: «آلمان، اتریش، بلژیک و ایتالیا در اروپا سردمدار این صنعت هستند. در خاورمیانه نیز در حال حاضر ترکیه باقدرت کار میکند و شاید اصلیترین رقیبمان محسوب شود. بسیاری از تولیدکنندههای چینی هم از قدرتمندان این صنعت در دنیا هستند.»
نوع مونتاژ و نوع ساخت از مزیتهای محصولات ماست
مهندس منصوری با اشاره به اینکه ویراتک ماشین فنآور تا به حال صادرات نداشته است بیان کرد: «سال گذشته تصمیم داشتیم در نمایشگاه تویاپ استانبول شرکت کنیم تا استارت صادرات را بزنیم. درخواست هم داده بودیم و صندوق هم حمایتهایی کرده بود اما بهدلیل کرونا نمایشگاه برگزار نشد. در حال حاضر نیز بازار داخلی خودمان آنقدر شلوغ است که فرصت نکردهایم به سمت صادرات برویم اما برای آن برنامه داریم.»
وی در ادامۀ صحبتهایش به مزیت محصولات این شرکت اشاره کرد و گفت: «من این فرصت را داشتهام که دورههای متعددی را در شرکتهای اروپایی بگذرانم. این در حالی است که تقریباً همۀ رقبای ما تجربی کار کردهاند. پایۀ فعالیت من، با توجه به تجربهای که داشتم، با مهندسی معکوس شروع شده و در واقع، به اینکه ماشینهایی که داخل تولید میشدند چهطور ساخته میشوند، کاری نداشتم و با توجه به نیازی که خودم در بازار دیدم تولید کردم. به همین دلیل، مزیت محصول ما، نوع مونتاژ و نوع ساخت است و در آنها از تکنیکها و تکنولوژی روز اروپا استفاده میکنیم.» او ادامه داد: «مزیت دیگر این است که آپشنهایی را در دستگاه ارائه میکنیم که منحصربهفرد است و هیچکدام از رقبای ما چنین آپشنهایی را ندارند. برای مثال، سیانسی سه محور ما میتواند امکاناتی مرکب از سه ماشین سوراخزن و کم کن و یک سیانسی فلت داشته باشد.
همچنین 40 درصد قطعاتی که ما در محصول استفاده میکنیم واردات خودمان است و آنها را از اروپا و نه از بازارهای چین تأمین میکنیم. مجموع این مزیتها باعث میشود قیمت محصولاتمان از محصولات رقبا بالاتر باشد و البته مشتریهایی که ما داریم عموماً مشتریهای تراز اول بازار هستند.»
پروسۀ حمایت از سرمایۀ در گردش پیچیده است و دولت حمایت نمیکند
مدیرعامل شرکت ویراتک ماشین فنآور به مشکلاتی که این شرکت در راه تولید دارد پرداخت و بیان کرد: «بزرگترین معضل ما در حال حاضر، در زمان فروش، مشکل تأمین نقدینگی است. صنعت ماشینسازی صنعتی است که با عددهای بزرگ سروکار دارد و برخی از مشتریهای ما توان پرداخت نقدی ندارند. بنابراین ما ناچاریم فروش اقساطی بگذاریم. متأسفانه زمانی که فروش اقساطی میگذاریم بخش عمدهای از سرمایۀ خودمان در زمان تولید درگیر میشود. این یک معضل بزرگ است و دربارۀ آن حمایتی نمیشویم. حتی با اینکه دانشبنیان هم شدهایم و قولها گرفتیم تا بتوانیم فروش لیزینگی و اقساطی و حمایتهای سرمایۀ در گردش داشته باشیم، اما بهقدری این پروسهها پیچیده است و بهقدری کاغذبازی و بوروکراسی دارد که من حاضر شدهام خودم فروش اقساطی داشته باشم اما مشتریام را وارد این پروسه نکنم. در همهجای دنیا تولیدکننده پولش را نقد از دولت میگیرد و دولت، مشتری ماشینساز را حمایت میکند. بهدلیل اینکه صنعت ماشینسازی صنعت مادر است. ماشینی که من میسازم در خیلی از صنایع استفاده میشود و باعث کارآفرینی و اشتغالزایی میشود و در نهایت رونق اقتصادی مملکت را در پی دارد.
معضل دیگر، بحث تورم است. حتی زمانی که نرخ ارز ثابت است ما همچنان شاهد افزایش قیمت هستیم. از طرفی دیگر، نمیشود دقیق پیشبینی کرد پروسۀ تولید چقدر زمان میبرد. ما قرارداد سهماهه با مشتری میبندیم اما گاهی کار تا 5 ماه طول میکشد. این در حالی است که قیمتها افزایش مییابند و ما نمیتوانیم از مشتری بیشتر از مبلغ قرارداد دریافت کنیم. در نتیجه، متضرر میشویم.»
نیروی کار خوب جوان انگیزهای برای ماندن در ایران ندارد
مهندس منصوری، در ادامه به موضوع کمبود نیروی انسانی اشاره کرد و گفت: «معضل بعدی که بسیار جدی است، بحث نیروی کار است. نیروی کار متولد دهۀ 70 و 80 اکنون باید وارد صنعت شود و جای نیروی کار متولد دهۀ 40 و 50 را پر کند. اما متأسفانه اصلاً نیروی کار وجود ندارد. دلیل این است که برای این گروه سنی منابع درآمد دیگری ایجاد شده و برای مثال آنها به سمت رمزارز رفتهاند. آنهایی هم که برای فعالیت در صنعت انگیزه و علاقه دارند یا از ایران رفتهاند و یا در حال رفتن هستند و اولویتشان ماندن در ایران نیست. نیروی کار متولد دهۀ 60 نهایتاً تا 15سال دیگر میتواند فعالیت کند. با هر دهۀ هفتادی که صحبت میکنم، حتی دهۀ هفتادیای که بیش از 5 سال است با من کار میکند و نیروی خیلی خوبی است، پسزمینۀ ذهنش این است که باید برود و دلیلی برای ماندن وجود ندارد. این اتفاق بسیار نگرانکننده است و آیندۀ مملکت را تاریک میکند. من چون در صنعت هستم این را کاملاً حس میکنم. نمیدانم بعد از آن چه اتفاقی برای صنعت مملکت میافتد.
من در ایران ماندم و کارآفرینی کردم با اینکه شرایط رفتن را داشتم و در طول دو سال 4 نفر نیروی کار را به 34 نفر رساندم. در حال حاضر هم میگویم هر نیروی متخصصی که 5 سال سابقۀ کار در رشتۀ مکانیک و برق دارد او را در شرکت جذب میکنم.
موضوعهایی مثل بیمه و مالیات و دارایی هم که کلیشهای هستند. مراحل هیچوقت راحتتر نمیشود و هرروز که میگذرد سختتر میشود. اگر دست ما را باز بگذارند حاضرم همین حالا 50 نفر نیرو استخدام کنم، چون میدانم میتوانم برایشان کار ایجاد کنم و میدانم که در توانمان هست محصول جدید تولید کنیم و تولید را افزایش بدهیم.»