ماشینآلات کالای خواب، از واردات تا تولید

شرکت «اکسون فام آریا» کار خود را از سال ۱۳۸۶ در زمینۀ بازرگانی مواد اولیۀ نساجی آغاز کرد. این شرکت در سال ۱۳۹۱ فعالیت خود را روی ماشینآلات تولید کالای خواب متمرکز کرد و اکنون یکی از تولیدکنندههای ایرانی در این حوزه است.
دو سال است که تولید دستگاههای کالای خواب را شروع کردهایم
مهندس حامد زارعی، مدیرعامل شرکت اکسون فام آریا دربارۀ فعالیت این شرکت گفت: «ماشینآلات تولید کالای خواب گستردگی خاص خودشان را دارند و برای مثال، انواع دستگاههای پنبهدوزی یا لایهدوزی، دستگاههای گلدوزی، دوردوزی تشکهای فنری، دستگاه تولید فنر تشک و همچنین چرخهای خیاطی را شامل میشوند.
ما از سال ۱۳۹۳ تا اکنون واردات و خرید و فروش داخلی این دسته از ماشینآلات را انجام دادهایم و البته از سال ۱۳۹۸ تولید دستگاههای کالای خواب را هم شروع کردهایم. در حال حاضر نیز در تولید دستگاههایی مثل کاتر جلوی لایهدوزی و لحافدوز تک کله تولیدکنندۀ داخلی هستیم.»
وی دربارۀ همکاری با شرکتها بیان کرد: «خیلی از همکاران هستند که از ما ماشینآلات خریدهاند و در حال استفاده از آنها هستند. دوستان بسیاری در تهران، اصفهان، پردیس، مشهد، قم، شیراز و کرج از ما محصول میخرند و در زمینۀ تولید کالای خواب فعالیت میکنند. در کل، تعداد مشتریهای ما قابل توجه است.»
مهندس زارعی با اشاره به اینکه بزرگترین رقیب همۀ کشورهای دنیا چین است، دربارۀ رقبای خارجی اکسون فام آریا گفت: «به غیر از چین، ترکیه رقیب جدی ما محسوب میشود. با اینکه ماشینآلات ما محدود است و در کل دوسه قلم بیشتر نمیسازیم اما کیفیت آنها با کیفیت ماشینآلات چینی و ترکیهای برابری میکند. قیمت ماشینآلات ترکیهای کمی بالاتر از ما و قیمت ماشینآلات چینی کمی پایینتر از ماست.»
ظرفیت صادرات نامحدود است
مدیرعامل اکسون فام آریا دربارۀ وضعیت صادرات این شرکت بیان کرد: «با اینکه ظرفیتهای صادرات وجود دارد اما تا به امروز صادرات نداشتهایم. در حال حاضر فقط توانستهایم ایران را تأمین کنیم و خیلی فرصت برای صادرات نبوده است. بیشتر هم بهخاطر کرونا و لغوشدن بسیاری از رفت و آمدها و نمایشگاهها این اتفاق افتاده است.
نیازهای خارج از ایران سقف ندارد و بنابراین نمیتوان گفت که مثلاً اگر 50 دستگاه در سال بفروشیم خوب است. اگر فقط به بازار عراق، افغانستان، آذربایجان و ارمنستان نگاه کنیم میبینیم که میزان تقاضا چقدر قابل توجه است. اما اگر بخواهیم به کشورهای اروپایی و آفریقایی و آمریکایی هم توجه کنیم که دیگر نیاز بینهایت میشود.»
مهندس زارعی دربارۀ مزیت محصولات اکسون فام آریا گفت: «یکی از مهمترین دلایلی که مشتریان از ما خرید میکنند این است که میبینند چهار نفر تولیدکنندۀ ایرانی موفق شدهاند دستگاهی را که پیش از این از کشورهای دیگر وارد میشد با کیفیت بالا تولید کنند. ما چند مشتری داریم که میآیند و پروسۀ تولید را میبینند و واقعاً لذت میبرند و به ما انرژی میدهند.
علاوه بر این، دستگاهی که در ایران طراحی و برنامهنویسی و ساختهشده از یک نظر نسبت به دستگاهی که در چین طراحی شده برتر است: کسی که برنامهنویس این دستگاه بوده ایرانی است، در ایران تحصیل کرده و همینجا قابل دسترس است. بنابراین اگر به هر دلیلی دستگاه به مشکلی بربخورد خیلی سریع با یک تلفن میتوان مشکل را حل کرد. اما وقتی دستگاه چینی به مشکل بربخورد حداقل تا مدتی دستگاه میخوابد و نمیشود از آن استفاده کرد.»
ما ایرانی هستیم و باید از ایرانی حمایت کنیم
مهندس زارعی در پایان صحبتهایش به مشکلات این شرکت اشاره و بیان کرد: «همانطور که تحریم برای همۀ تولیدکنندهها معضل است برای ما هم معضل است، چون باعث میشود در تأمین مایحتاجِ تولید دستگاهمان به مشکل بخوریم. ما دستگاهی را طراحی میکنیم و با ابزارآلات و تجهیزاتی که داریم آن را تجهیز میکنیم. برای مثال، در دستگاهمان از سروو موتور مشخصی استفاده میکنیم و بعد وقتی به ساخت دستگاه دهم میرسیم میبینیم که دیگر نمیتوانیم آن سروو موتور را در بازار پیدا بکنیم. چون کسی که واردکنندۀ آن بوده، بنا به دلایلی که یکی از آنها تحریم است، دیگر این امکان را ندارد که آن سروو موتور را وارد کند و بفروشد. در نتیجه، مجبور میشویم طراحیمان را عوض کنیم و با سروو موتور دیگری کار کنیم. لازمۀ این کار این است که بهکل برنامهریزیهای کاریمان را تغییر بدهیم.»
وی افزود: «با این حال، ما همه ایرانی هستیم و باید تمام تلاشمان را بکنیم که تا جای ممکن تولیدکنندههای ایرانی حمایت شوند. حمایتی که من بهنوبۀ خودم میتوانم انجام دهم این است که از مهندسهای ایرانی که در دانشگاههای خوب مثل امیرکبیر و شریف و شهیدبهشتی تحصیل کردهاند استفاده کنم. چون آنها هم برای کمک به صنعت و اقتصاد کشورشان وارد دانشگاه شده و درس خواندهاند. اگر ما بتوانیم این فرهنگ را جا بیندازیم که از محصولات و ماشینآلات باکیفیت ایرانی استفاده کنیم نیروی انسانی ما هم بیشتر و مؤثرتر در چرخۀ اقتصادی نقش خواهد داشت. در نهایت، وضعیت اقتصادی همۀ مردم بهتر میشود.»